Yep, there’s electricity...

Den_breejen_2011 Posted by Aart and Geesje den Breejen on Thu, 28 Aug 2008 | Bookmark: digg this Post this to del.icio.us Post this to Facebook

You never know for how long, so, I’ll better hurry with this blog.

Aart is busy getting his hot shower working. There has been an instant heater installed in this guest house for the Arch Bishop at one time. He doesn’t use the Dutch Electricians Norms, but well, it works. The kids are fast asleep after a warm bath in the tub, water heated on a charcoal fire.

Solar energy doesn’t work yet, batteries will have to be purchased in Kampala probably, in due time. There are some more things that will take a bit of time, among others a broadband connection. Right now, we are making use of somebody else’s connection here in the neighbourhood or for extensive mail, we go to the internet café in Arua. (So thank you for sending not too large files yet).

A couple of things are done, a mobile phone for example, for both of us – at long last!

Otherwise it’s busy here at the compound during day time; 8 students and 2 instructors are renovating “our” house. We’re driving up and down to town to get building materials with the pick up from the vocational training centre. Most things are available, imported goods expensive of course, but at least we get to know Arua a bit better. When working alongside with the students it’s a constant balancing; do I say something about this or do I leave it the Ugandan way. Ah well after all, we’re still new here and some constructive feedback should be in place in this practical period, we think. Whatever the case, we do learn about the way they look at things and again, have to get used to the African way of life.

One of the project proposals for the VTC has gone through for 50%, so that keeps the school going for another 6 months. Staff can be paid, July salaries as well. Many people need their income to survive with their extended families, so having no income for a month does mean a lot. School fees are a problem to many. Living costs have gone up worldwide, certainly in this border area into Sudan. More aid is pored into Southern Sudan to help rebuild the country, which does raise the prices here according to the locals. Life is tough to many local people. The good thing is that it’s peaceful here as opposed to a bit further in Sudan where the LRA (Lord’s Resistance Army) is still active.

Anne Fleur and Ruben are having a month’s holiday after they’ve only finished 2 weeks at school. They’re fine with staying at home, especially now that it is lively in the compound. They sneak into the cooking area for students to beg for groundnuts, it’s funny to notice how they seem to adapt easily to new and different things in life. They speak a bit of English with Grace, our help with laundry and a hot meal and Godfrey, our gardener. They haven’t made real friends with kids in the neighbourhood yet, the 2 of them play mainly with one another. Jan Lucas, being the youngest, is every one’s darling and enjoys that. Wanting to be carried a lot more than at home, on the hip or back now that he has discovered it. Had some fever for a day, but is fine now. You’re more at guard here, even for (in hind sight) minor problems. And extra grateful when all is well.

Rubens’ birthday party was great with all the cake, sweets and parcels. On top of that we went for a swim at the one and only swimming pool in West Nile (since 1 year), just out of town on the other side of Arua. It was fun!

Well, that’s it for now. All the best and God bless.

Aart, Geesje, Anne Fleur, Ruben and Jan Lucas

Yes, er is stroom. Je weet nooit voor hoelang, dus ik zal opschieten met dit bericht.

Aart is aan het klussen om vanavond elektrisch verwarmd water( via een ooit geïnstalleerde zogenaamde instant heater in dit gastenverblijf voor de Aartsbisschop?) te krijgen in de douche. Het gaat niet volgens de NEN norm (voor de elektriciens onder ons), maar het werkt. De kinderen liggen allemaal plat na een ouderwetse wasbeurt in de teil met op houtskool gestookt water. Zonne-energie werkt nog niet, de accu zullen we te zijner tijd in Kampala aanschaffen. Er zijn nog meer dingen die wat langer zullen duren, waaronder een breedband verbinding. We mailen nu nog steeds bij een stel Canadezen in de buurt of wanneer we grote berichten hebben via het internet café in Arua. Dus hele lange bestanden liever nog niet.

Verder is het hier op het erf een gezellige drukte overdag. 8 leerlingen en 2 leraren zijn met de verbouwing van ons onderkomen bezig. We rijden heel wat heen en weer met de pick-up van school voor bouwmaterialen. Er is van alles te koop, geïmporteerde dingen duur uiteraard, we leren Arua al aardig kennen. Bij het meewerken aan de verbouwing is het vaak afwegen; ga ik hier wat van zeggen of laat ik het maar zo op de Oegandese manier. Gelukkig zijn we hier nog nieuw en is het tenslotte een praktijk leer-situatie, dus wat opbouwend commentaar moet kunnen… Wij leren in elk geval ook hoe zij tegen bepaalde dingen aankijken, en moeten toch wel weer wennen aan het tempo en de manier van werken.

Een van de project voorstellen voor de vakschool is voor 50% gehonoreerd, dus dat betekent dat we ongeveer een half jaar vooruit kunnen met de school. En het personeel kan betaald worden, ook achterstallige salarissen. Veel mensen hebben hun inkomen nodig om te overleven (met hun zorg voor de bredere familie), dus dan hakt een keer geen maand inkomen er aardig in. Schoolgeld is een probleem voor velen. Kosten voor levensonderhoud zijn so wie so gestegen wereldwijd, maar zeker hier in het grens gebied met Sudan, waar meer hulp voor wederopbouw heen gaat wat de prijzen hier opdrijft volgens de lokale mensen, is het leven hard. Gelukkig is het hier vredig momenteel. De LRA (Lord’s Resistance Army) is verderop in Sudan nog steeds actief.

Anne Fleur en Ruben hebben net een maand vakantie, dat was al lekker snel na de eerste 2 weken school in Arua. Ze vinden het thuis wel best nu er hier ook wat meer leven in de brouwerij is. Een kok voor de werklui stopt hen af en toe wat pinda’s toe en het is grappig te zien hoe gewoon ze veel nieuwe en andere dingen lijken te vinden. Met Grace, onze hulp die helpt bij de (hand)was en een warme maaltijd en Godfrey die een groente tuin begint op het erf, spreken ze mondjesmaat Engels. Echte maatjes met kinderen in de buurt hebben ze nog niet gemaakt. Spelen nu voornamelijk met elkaar. Jan Lucas wordt als jongste door iedereen aangehaald en vindt dat ook wel prima, laat zich mooi meedragen op de rug nu hij dit ontdekt heeft. Heeft een dagje koorts gehad maar is gelukkig snel weer opgeknapt. Hier ben je toch wat eerder op je hoede met (achteraf) kleine kwalen. En extra dankbaar wanneer alles goed is.

Rubens verjaardag was een echt feest met alle post en cadeautjes uit Nederland, bedankt allemaal! Als klap op de vuurpijl zijn we nog wezen zwemmen ook. Sinds een jaar is er een echt zwembad bij een hotel aan de andere kant van Arua. Helemaal top.

Beste mensen, dit is het wel weer. Allemaal het allerbeste! Gods zegen. Tot een volgende keer.

Aart, Geesje, Anne Fleur, Ruben en Jan Lucas