WWW

Den_breejen_2011 Posted by Aart and Geesje den Breejen on Sun, 25 Jan 2009 | Bookmark: digg this Post this to del.icio.us Post this to Facebook

WWW

Weather
Yes people do ask about the weather so we try to be interactive via the world wide web. Went to a garden centre in the Netherlands and had to choose from about 40 different models to check the weather. Stuck to a simple thermometer that tells us on Geesje’s birthday (16th Jan) that the temperature reaches 30 degrees in the shadow and 22 degrees early morning hours the next day. Otherwise a nice breeze (no wind velocity gauze over here, so I (Aart) guess wind speed 3 to 4). Humidity no idea, but it’s dry season here so couldn’t have possibly been very humid. Sun was shining and the weather was hot. Bright blue sky. Towards the night some clouds and a few drops of rain. Yep, quite different from the last couple of weeks we’ve had in the Netherlands where we’ve enjoyed ice skating on the smaller rivers and lakes in the different areas we grew up.

We were in the Netherlands from mid December 08 till mid January 09 for the sad reason of my (Geesje) mum’s sickbed and death. It’s a great loss, yet we’re grateful that we had a blessed time to say our farewells. Mum had peace as she expressed that Christ had fulfilled all she was in need for. It took a few more lumps to swallow, saying goodbye again this time when we left once more for Arua.

We’re home again
So yes, at home in Arua, a feeling that’s coming up, still growing though. To illustrate; the kids are with a friend of us and they’re asked; “Anne Fleur, where is now your home?” Answer Anne Fleur:”………………..” (silence). Shows a little the period of time we’re at now, the “feel at home” in the Netherlands is somehow gone, yet feelings of being at home in Arua are still developing.

Work
Next week interviews will take place for the new students. We’ve got 45 places and in general lots of interested folks. Especially the driver mechanics course is popular. Problem in that section is that it’s one of the hardest places to get a job after training. The number of applicants is still meagre, but that’s often the case, they only turn up in big numbers once the interviews are started. School starts in the third week of February, from there 3 terms of 12 weeks each.

This year we want to start with a curriculum more tailored to the labour market. One goal of the VTC is that within 5 years every student who leaves the training successfully, should have a job or starting with further training, with the emphasis on the former.

Besides practical matters like driving sea freight stuff and a container load of tools up north, it’ll be renovation plans for the VTC that are high on the agenda. Revision of curriculum and sorting the finances structure are other areas in need of attention.

Where were we?
Ruben in the car on our way from the airstrip to our house; ”Daddy, will our house be ready now?” Dad:”No Ruben, we’ve been in the Netherlands now, so nothing has been done on the house”. So we’re still where we left it in December, except for another door that was made yesterday. The one made by students was of such a quality that I (Aart) decided to have a go myself. By the way, teaching itself here is not my main task (a question often asked in the Netherlands), I do it when required, help out when needed and when I don’t want to miss the chance (guess that there’s more teacher blood running through my veins than expected).

When more news?
In about a week or two we hope to blog again!
Thanks for reading now!

Weer
In Nederland bij zo’n tuincentrum gekeken naar 40 verschillende manieren om het weer te meten. We hebben het maar bij een simpele thermometer gehouden en die vertelt ons dat het op Geesjes verjaardag (16/1) ongeveer 30 graden is in de schaduw en 22 graden de volgende ochtend vroeg. Verder stond er een lekker windje (geen windsnelheidsmeter dus ik schat een kracht 3 met vlagen tot 4). Vochtigheid geen idee maar het is het droge seizoen en zal het wel niet heel vochtig zijn geweest. De zon scheen een put in de grond en was de lucht dus ook stralend blauw. Tegen de avond wat bewolking en een paar drupjes regen.

Dus duidelijk wat anders dan onze afgelopen periode in Nederland waar we genoten hebben van het prachtige winter weer en lekker wat geschaatst hebben (de Belterwiede tocht en wat kortere stukjes op de Giessen. Die heeft toch mijn, Aart, niet geheel objectieve voorkeur.

Weer thuis
We zijn dus weer thuis in Arua, een gevoel wat wel al wat begint te komen maar nog groeiende is. Om het te illustreren, de kinderen zijn in Nederland een dagje bij een vriendin van Geesje voor oppas. Vraagt die aan Anne Fleur “ Zeg Anne Fleur waar is nu thuis?” Anne Fleurs antwoord:”…………………………..” (stilte).

Dat geeft wel een beetje aan dat we in een periode zitten waar het gevoel van thuis zijn in Nederland al weg is geëbt maar het gevoel van thuis zijn in Arua (Oeganda) nog moet groeien.

Wonen
Ruben in de auto onderweg van het vliegveld in Arua naar ons huis;” Papa is het huis nu klaar?” Papa:” Nee Ruben we zijn nu in Nederland geweest en is er niets aan het huis gedaan”
Dus ja we zijn waar we gebleven waren in December, nu ja gisteren de achterdeur gemaakt (de deur die de leerlingen hadden gemaakt was uiteindelijk van een dermate slechte makelij dat er maar een nieuwe door mezelf gemaakt moest worden, iets te hoog gegrepen dus en de leraar voor houtbewerking had wel wat meer begeleiding mogen geven schat ik.

Voor alle duidlijkheid (een vraag die ik hier en daar in Nederland kreeg) is lesgeven geen hoofdtaak van mij hier maar gaat het meer om leidinggeven aan en spring ik alleen soms wat bij waar het uitkomt en het ik het niet laten kan (toch meer lerarenbloed in me dan ik dacht).

Werk
Volgende week zijn er de aanname gesprekken met nieuwe leerlingen. We hebben 45 plaatsen en over het algemeen is er veel meer belangstelling. Met name voor de monteurs/rij-opleiding is veel animo, met eigenlijk de moeilijkheid dat in die richting het moeilijkst werk te vinden is.
Het aantal aanmeldingen is nog wat aan de magere kant, maar het is vaak zo dat in de week van de aanname gesprekken er nog volop kandidaten zich melden.

De school gaat in de 3de week van Februari van start en we hebben vanaf dan 3 keer 12 weken les.

Dit jaar willen we beginnen met het curriculum meer aan te passen op de arbeidsmarkt. Een doel van de school is dat over 5 jaar iedere leerling die onze school verlaat een arbeidsplaats heeft of begint aan een vervolg opleiding met een duidelijke nadruk op het eerste.

Voor mezelf zal naast praktische zaken als onze zeevracht en een andere lading gereedschap ophalen, het met name gaan om renovatieplannen voor de school in de steigers te zetten, het curriculum dus bijsturen als gezegd en zorg dragen dat de school zijn financien rond krijgt en daar ook meer structuur in komt.

Wanneer meer
Over een week of 2 weer

Aart and Geesje den Breejen

More from Aart and Geesje den Breejen?